måndag 23 december 2013

Recept - "Bento box"

En av många saker jag gillar med Japan är bento box. Det lagade jag till Lamooi och Peter som var på besök hos oss ikväll. Kvällens bento box bestod av laxsashimi, chicken katsu (pankopanerad kycklingfilé) med spicy QP (japansk majonnäs), edemamebönor och tamagoyaki (japansk omelett). Till dessa serverades japanskt ris med japanskt risströssel på. Nedan kommer enkla recept på rätterna.





Recept - Chicken Katsu

Kycklingfiléer
Mjöl
Ägg
Pankopanering
Vitlökspulver/lökpulver
Salt
Peppar

Skiva färska/tinade kycklingfilér i tunnare skivor.

Krydda med salt, peppar och lökpulver/vitlökspulver.
Dubbelpanera med mjöl, ägg och sedan pankopanering.

Fritera i olja i medelhög värme tills de blir klara, ca 6 min per sida, beroende på tjocklek.
Jag valde att fritera i kokosolja då kokosolja klarar värme bättre än andra oljor och bildar ej transfetter.

Tips! För Tonkatsu är det samma recept men istället för kycklingfilé använder man fläskfilé.













Recept - Chilimajonnäs

Japansk majonnäs (QP)
Sriracha chilisås
Citron


Mängden efter eget tycke.

Blanda samman och servera.

Dippen passar perfekt till chicken katsu eller karaage.







Recept - Tamagoyaki

Ägg, 6 st
Salt, ca 2 krm
Socker, ca 1 tsk

Blanda samman ägg, socker och salt.

Hetta upp pannan och stek äggen på låg värme tills det börjar tjockna.
Vänd lite åt gången till hela omeletten rullas runt.Skär i skivor och servera!










Recept - Laxsashimi

Lax
Wasabi

Köp dagsfärsk lax och frys ner i minst 48 h.

Ta fram det några timmar innan servering.
Skär tunna skivor när laxen är halvfryst.
Ät direkt eller förvara i kylen.

Blanda wasabipulvret med lite vatten till önskad konsistens.

Färsk lax beredd att frysas ner i minst 48 h
Halvtinad lax och wasabipulver



Recept - Edamamebönor


Frysta edamamebönor (med skal)
Flingsalt

Koka upp vattnet och lägg i bönorna när det inte längre kokar.
Låg koka i svag medelväme i ca 2 min och häll sedan bort vattnet.
Toppa med lite flingsalt.






Japansk risströssel
t

Fungerar både med japanskt sushiris och grötris

 
Itadakimasu!



Sake

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar