torsdag 16 januari 2014

Restaurang - Matbaren (Michelin)

Igår bjöd vi Kevins föräldrar på en trevlig middag på restaurang Matbaren, som tack för att vi fick bo hos de under tiden vi renoverade badrummet.

Matbaren är en av Mathias Dahlgrens två Michelinrestauranger som båda ligger belägna i Grand Hôtel. Matbaren har en stjärna i Guide Michelin och är lite mer casual än hans andra Michelinrestaurang Matsalen som har två Michelinstjärnor och som ligger på andra sidan korridoren. Som alla andra Michelinrestauranger känner man sig välkommen redan vid entrén, där det står personal som välkomnar en och hänger våra jackor. Samma trevliga service fick vi under hela middagen, man behövde inte vänta mer än en minut på att försöka få ögonkontakt med personalen, vi har alla deras uppmärksamhet. På Matbaren serveras alla rätter som mellanrätter och de rekommenderar 2-3 rätter per person och att man ska beställa rätterna en åt gången. Det tycker jag är en jättebra idé, på detta sätt kan man äta antalet rätter man förmår sig att äta och äta de rätterna man blir sugen på för stunden. På detta sätt kan de även garantera att maten serveras på minuten. Under tiden man väntade kunde vi avnjuta deras goda Levainbröd och goda knäckebröd som kom i varsin papperspåse. Jag valde två rätter och de övriga tre rätter varav tredje rätten var en efterrätt och alla blev lagom mätta. Som första rätt valde jag rentartar toppad med bottenvikenlöjrom som serverades med paltbröd, rå lök och brynt smör. Jag är vanligtvis inte så förtjust i varken tartar eller ren men eftersom servitören tyckte att den var deras godaste rätt ville jag med spänning testa den. Jag blev inte så exalterad som jag hade hoppats på, dock var det ändå en god rätt och jag var riktigt överraskad över hur bra rentartaren och löjrommen passade ihop
. Som andra rätt valde jag halstrade pilgrimsmusslor som serverades med stekt blomkål, riven ingefära och lardo. Denna rätt tyckte jag väldigt mycket om och uppfyllde alla mina förväntningar. Smakerna var subtila, konsistensen var av perfektion och kombinationen på tallriken både i form och smak var spot on, det var verkligen en rätt i min smak. Förutom mina rätter hade jag även glädjen att få smaka på de andras rätter. Som första rätt valde både Anne och HC deras kvällens tips som var stekt levain med norsk och svensk getost varav den norska var en brunost och Kevin valde hällstekt renhjärta som serverades med krasse, fänkål, senap och stekt råg. Jag tyckte om Anne och HCs rätt väldigt mycket, den hade allt jag gillar; ost och surdegsbröd. Den hade en bra smak och var riktigt saftig och god. Kevins rätt var inte heller dålig, renhjärtat passade utmärkt med senapssåsen den kom med och det var en rätt alla tyckte om. Som andra rätt valde Kevin och HC samma, vilket var Berkshiregrisen som serverades på en brödskiva med stuvad svartkål, steksky, tryffel och toppad med friterad svartkål. Även denna tyckte jag om, det var en förfinad pork sandwich. Annes andra rätt var en av rätterna jag tyckte väldigt mycket om och det var minutrimmad fjällröding. De fina färgerna och de goda smakerna på tallriken fick mig att längta till sommaren. Hennes rätt åt man både med ögonen och med munnen. Till efterätt valde gottegrisarna alla olika. HC valde deras smulpaj på hjortron och svenska äpplen som serverades med en kula vaniljglass. Anne valde deras chokladfondant av choklad från Bolivia som serverades med toffeeglass, gräddfil och nötter och Kevin valde körsbär och tonka som var körsbärssorbet och tonkaglass som serverades tillsammans en kräm gjord av havregrädde, kärnmjölk och karamell. Jag tyckte om smulpajen riktigt mycket, även om det för oss är en väldigt vanlig rätt så fick de till det väldigt bra. Annes chokladfondant var himmelsk god, den var varm, rinnig och hade en perfekt bitter chokladsmak. Anne tyckte att den var så god att hon sa "mm...vad gott" minst tre gånger, det tar jag som att rätten fick mycket väl godkänt. Kevins efterätt blev jag tyvärr inte så förtjust i, just för att det var av havregrädde. Jag har riktigt svårt för havregrädde, både konsistensen och smaken får mig att tänka på hudkräm. Kevin som inte förknippade efterätten med hudkräm tyckte dock att den var god.
I slutet av middagen bjöds det på Madeleinkakor och jordnöts- och fudgekakor vilket vi alla tyckte om, speciellt de saftiga Madeleinkakorna. Inredningen tyckte jag var fin med mycket trä och enkla möbler, dock hade jag kunnat skippat barbordet och barstolarna längs väggarna. Dels för att jag aldrig har varit förtjust i att äta vid ett barbord på en barstol men även dels för att man förväntar sig mer bekväma sittplatser när man spenderar så mycket pengar på maten. Jag och resten av sällskapet var i alla fall väldigt nöjda att vi fick enligt oss det perfekta bordet. Det enda bordet med pinnstolar och dessutom pinnstolar med ryggstöd som till och med Kevin tyckte var hög, det kändes som att vi satt vid honnörsbordet.
Servicen var superb hela kvällen, från att vi steg in i restaurangen till att vi steg ut. Jag förstår varför Matbaren har en Michelinstjärna, kombinationen av den goda maten och den trevliga servicen ger gästen en lyckad kväll.

Kort om Matbaren:
Michelin, casual, god mat, bra service.


Maten: 5
Servicen: 5
Atmosfären: 4
Helhetsbetyg: 5

Pris: Medel-lyx

Ingår: Brödkorg, smör, kakor


Matbaren

Södra Blasieholmshamnen 6, Grand Hôtel
Tel: 08-679 35 84
www.mathiasdahlgren.com

























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar