tisdag 7 januari 2014

Resa - Lissabon topp 5

Igår kom vi hem från en lugn och trevlig vistelse i Lissabon. Det var vår första resa i Portugal, vi hade inte förväntat oss mycket eller planerat in något alls. Under vår vistelse var det en del saker vi kände igen från Macau, en ö utanför Hong kong som tidigare var en portugisisk koloni. Bland annat pasteis de nata som är en portugisisk bakelse med äggstamming som i Macau kallas för "pota" och hongkongs version för "danta". Jag personligen föredrar pota och danta före pasteis de nata eftersom nata inte hade lika sprött smördeg och var lite för söt för min smak. Den portugisiska pork burger, Bifana, som vi testade i Lissabon som även är väldigt populärt i Macau var god men en aning torr. Jag fick addera en massa senap, det var gott men skulle nog vara ännu godare med majonnäs. Andra saker som vi ansåg var främmande i alla fall för oss svenskar var att det inte var populärt med nattamat. Det var inga snabbmatställen som var öppna i närheten av vårt hotell LX Boutique hotel, vilket låg mitt bland bargatorna på Cais du Sodré. Vi fick istället gå ca 20 min till närmsta Mcdonalds när vi var hungriga efter en barrunda, kl 03.30. Det som istället verkade populärt som nattamat var indiska mackorna som såldes lite här och var, men som ej fanns tillgängligt när vi letade.
Maten i Lissabon tyckte vi nog båda två att den inte gav någon wow-faktor. Det mättade mer än vad det gav i njutning. Separata recensioner på en del av restaurangerna vi var på kommer senare. 


Nedan kommer mina topp 5 av vår vistelse i Lissabon.






1. Människorna
Människorna i Lissabon är bara för underbara.
Vare sig det är serveringspersonal eller främmande på gatan, var de alla lika trevliga som man kunde föra djupa diskussioner med. Det underlättade även att alla var väldigt bra på engelska. När ni reser till Lissabon finns det ingen risk att ni kommer att känna er ovälkomna eller ensamma, fina själar finns det gott om där.






2. Färgerna och byggnaderna
Jag tycker starkt om att arkitekturen i Lissabon med dess pastellfärgade och mosaikprydda fasader och de fina monumenten. De fina färgerna var som en fröjd för ögat, ändå var det mulet de flesta dagarna vi var där, tänk er när det är soligt, som en påse med karameller. 






3. Nattlivet
I Lissabon kan du finna många bargator, min favorit är

Rua da Bica de Duarte Belo som locals kallas för Bica som låg i närheten av vårt hotell. På Bica kan ni hitta flera barer och folk som bland annat dricker de portugisiska ölen Super Bock och "Mini" och caipirinha, både i barerna och på gatan. Det är en superskön stämning som råder på Bica, oprentetiöst och härligt med en salig blandning av människor. Alla med samma agenda; dricka och ha kul med sina vänner, gamla som nya.
När barerna stänger runt 3-4 på natten drar alla energiska människor vidare till klubbarna som finns över gatan från vårt hotell på Cais do Sodré. På samma gata finns även den berömda burleskbaren da Velha Senhora som kändes som en skön och stor hemmafest. I den baren finns även en erotisk butik, erotisk bokhandel och en spåkvinna som heter Rute och läser tarotkort för endast 10 euros per fråga. Så billigt och dessutom tillgängligt måste man nästan testa och det gjorde vi båda. Vi båda, speciellt jag, var riktigt imponerad över hur bra hon kunde läsa oss och våra personligheter, vilka tankar och värderingar vi har i livet. Kan definitivt rekommendera detta.









Pisco Sour är ett måste!

Gissa vad hon sa till Kevin vid detta tillfälle


4. Miradouro

En sak som Kevin inte fick nog om och var envis med att besöka varenda en, var miradouros vilket på portugisiska betyder utsiktsplatser. Trots att Lissabon inte är så stor och man nästan fick snarlika vyer från varje var vi och besökte varenda en. Bästa vy fick man från slottet Castelo de Sao Jorge och från Miradouro da Senhora do Monte. 









5. Shopping - Nytt och gammalt
I den lilla Lissabon kan ni hitta det stora shoppingmallen Colombo endast några stationer med tunnelbanan ifrån citykärnan och som har öppet fram till midnatt. Colombo är en av Europas största shopping malls och påminner mycket om de i Asien. På Colombo finner de vanligaste butikerna som H&M, Zara etc och även ett gigantisk supermarket på bottenplanet. Lyxbutikerna såsom Hermes, Louis Vuitton hittar ni i stan.
Om ni gillar second hand måste besöka utomhusloppmarknaden Feira da Ladra i gamla stan. Tyvärr regnade det och blåste en del den dagen vi var där och det var endast några enstaka som ställde ut. Jag blev dock glad över att jag hittade tre dessert- och glasskålar som fick följa med mig hem. Förutom dessa blev det även en klänning och höstjacka för mig och för Kevin ett par sköna skor. Lissabon är ett bra ställe att shoppa, både gammalt och nytt.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar