tisdag 6 augusti 2013

Kuala Lumpur - Topp 5

Här kommer ett inlägg om vår vistelse i Kuala Lumpur, Malaysia.
Vi bodde hos Kevins släktingar och umgicks mycket med de under vår vistelse, därför gjorde vi både lokala och turistiska saker. Det var släkten och vännerna som till största delen gjorde vår vistelse i KL super och det tackar vi för!
Här kommer mina topp 5 av Kuala Lumpur.



1. Priset och utbudet
På första plats kommer priset och utbudet i Malaysia. Man kan verkligen göra mycket, äta gott och shoppa mycket för lite pengar. Man behöver inte tänka på priset när man åker taxi man behöver inte heller tänka på priset på maten både i mataffärerna och i restaurangerna och utbudet är så stort! Man kan t.ex. hyra en hotpotbil i några timmar till sin hemmafest för ca 1700 kr som Lamooi gjorde eller äta på en gigantiskt bufféställe som nästan har oändligt antal rätter och drycker av olika slag för endast 160kr per pers. Eller varför inte äta enkla nudelrätter, roti canai etc för endast ca 10 kr? Som sagt, det finns mycket av allt för en billig peng.









2. Maten
Man kan nästan hitta allt i KL. Nästan allt som jag gillar att äta i Hongkong finns i KL men för halva priset. Man kan äta och dricka gott när som helt på dygnet, det är inte ovanligt att man går ut kl 1 på natten för att äta eller går ut och tar en dricka. KL är verkligen staden som aldrig sover och det gäller även magen. 


Det finns ett bufféställe som heter Jogoya som har närpå oändligt många rätter och dryck av olika slag såsom sushi, sashimi, nudelsoppor, dim sum, wok, desserter etc. för endast ca 160kr per pers. Eller så kan man äta ännu billigare på enklare matställen som även kallas för coffeshops/hawkerfood, vad sägs om enkla nudelsoppor, risrätter, roti canai, färskpressade juicer från ca 4kr?

Ett måsten när man är i Malaysia är att äta Roti av olika slag. Roti betyder bröd och kommer i lika typer, såsom roti canai som är lite mer plain, roti planta som serveras med smör, roti tissue som är mer som en efterrätt och är mycket tunnare, krispigare med smör och socker på. Min favoritroti är roti telur cheese med ägg och smält ost i. Det finns inte många ställen som serverar denna men det är helt klart värt omvägen, vi var på Steven's Corner.

Ett plus är att det finns mango nästan överallt, hur lyxigt är inte det?
































3. Shopping
I ett sånt varmt land är det shoppingmalls med AC som gäller. Det finns många och bra shoppingmalls i KL. Standarden i shoppingmallen är väldigt höga; de är stora, har bra butiker, bra restauranger och dessertställen etc. Flera av shoppingmallen kräver en heldag eller t.o.m flera dagar för att hinna gå igenom butikerna. Mina favoriter är 1Utama och Pavillion.










4. Skybar
Ett bra ställe att skåda Malaysias landsmärke Petrona Twin Towers är på Skybar på Traders Hotel. Det är en bar med en pool i mitten och till 80% turister. Jag är glad att de äntligen monterade fläktar i taket vilket ej fanns förra gången jag var där, för 6 år sedan, då svettades man rejält.












5. Water rafting
Detta ligger egentligen inte i KL utan ligger ca 2h utanför stan. Jag väljer dock att ta med detta på listan eftersom jag tycker att det är värt omvägen om man har möjligheten. Vi åkte tillsammans med Kevins kusin Lionel och hans vän David. Det tar en heldag om man kombinerar forsränningen tillsammans med en tur i kalkstensgrottan i samma område, vilket vi gjorde. Paketet med forsränning och kalkstensgrotta med guide kostade strax under 400kr, vilket jag tycker är väldigt billigt och prisvärt. Vi hade oturen att vattnet var ganska grunt den dagen och fastnade ett viss antal gånger vid de stora stenarna, men det gav en bra försmak. Nästa gång vill jag testa nästa nivå av forsränning, denna var för nybörjare.









1 kommentar: