söndag 9 mars 2014

Recept - Nem nuong och inlagda grönsaker

Ikväll hade vi några vänner över på söndagsmiddag. Vi bjöd på en vietnamesiskt rätt; vietnamesiska köttbullar Nem nuong med risnudelsallad och inlagda grönsaker, recepten fick jag från Michelle och Hung. Bägge rätterna är både enkla och goda, rekommenderas starkt. Till maten körde vi en mini-ölprovning med tre olika veteöl som alla tre passade väldigt bra till rätten, dock tyckte jag att Hoegaarden passade bäst till rätten.
Till efterrätt blev det den klassiska äppelkakan med vaniljglass, receptet på äppelkakan hittar ni Här!
















Recept - Inlagda grönsaker (2 burkar)

Morötter, 3 st

Rättika, 1/2 st
Blomkål, 1/2 st
Salt, ca 1-2 msk
Ättika, 1 dl
Socker, 1 dl
Vatten, 2 dl
Chili, 1 st
Vitlök, 2 st

Skala och skiva/dela grönsaker i tunna skivor/bitar.
Salta och låt stå under natten.
Skölj därefter grönsakerna och blanda tillsammans med ättika, socker och vatten (i mängden 1:1:2)
Lägg i återvunna glasburkar och toppa med skivad vitlök och chili (utan frön).
Låt stå i kylen och kan serveras redan dagen efter (totalt 2 dagar inkl. saltlagringen).






Hacka/skiva grönsakerna
Salta, bland och låt stå under natten i kylen.
Skölj grönsakerna och häll bort vattnet







Blanda samman ingredienserna och lägg i glasburkar
Förvaras i kylen






Recept - Nem nuong (ca 8 portioner)

Fläskfärs, 1 kg
Vitlök, 3 klyftor
Potatismjöl, 1 msk
Vitpeppar, 0,5 tsk
Bakpulver, 1 tsk
Glutamat, 1 tsk
Socker, 0,5 dl
Salt, 2,5 tsk


Blanda färsen med samtliga ingredienser.
Rulla till små bollar och lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper.
In i ugnen på 225°C i ca 20 min.

Servera gärna nem nuong med risnudlar, isbergssallad, böngroddar, söt basilika, mynta, koriander, chili, gurka, hackade jordnötter, nuoc mam och de inlagda grönsakerna.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar