Det blev en tvårättersmiddag med tilltugg, vilket var laxbullar. Till varmrätt blev det boeuf bourguignon med potatismos och chèvregratinerad rödbetor och till efterrätt blev det klassikern, enkla äppelkakan (receptet till äppelkakan hittar ni HÄR). Nedan kommer receptet på varmrätten med tillbehör. För potatismoset får ni klara er med beskrivningen.
Recept - Boeuf Bourguignon
Högrev, ca 1,2 kg
Steklökar, ca 15 st
Vitlök, 4 klyftor
Champinjoner ca 400gr
Morot, 1-2
Rökt sidfläsk, ca 280 gr
Rödvin, 4 dl
Köttbuljong, 5 dl
Vetemjöl, ca 3-4 msk
Lagerblad, 6 st
Timjan, ca 2 tsk
Tomatpuré, ca 3 msk
Persilja
Svartpeppar (grovmalen)
Salt
Putsa och skär högreven i små bitar.
Bryn i smör och tillsätt mjöl, tomatpurén, lagerblad, peppar, salt, timjan, vin och buljongen (jag använde 1 buljongtärning till 5 dl kokvatten).
Koka grytan under lock på svag värme i ca 2h.
Skala steklökarna och dela sidfläsket, champinjonerna, moroten och vitlöken i små bitar.
Stek dessa i en separat panna och häll dessa sedan i grytan.
Låt grytan sjuda under lock i minst 1h.
Jag lät det sjuda på svag värme i ytterligare 3h, alltså totalt 5h och köttet blev perfekt mört, ju längre desto mörare blir köttet.
Recept - Chèvregratinerade rödbetor
Rödbetor
Chèvre
Honung
Salt
Tvätta rödbetorna och koka rödbetorna med skalet på.
Koka tills de blir mjuka, i ca 20-30 min beroende på storlek.
Häll ur och skölj lite med kallt vatten.
Skala med en potatisskalare och dela i mindre bitar och lägg i en ugnsform.
Salta, smula över chèvren (utan kanten) och ringla över lite flytande honung.
Gratinera i mitten av ugnen i ca 10 min på 225 grC.
Recept - Potatismos
Potatis, 2 kg
Smör, 75 gr
Mjölk ca 4 dl (får känna efter).
Vitpeppar
Peppar
Salt
Skala och dela potatisarna i mindre bitar.
Koka tills de blir mjuka och häll sedan ur vattnet.
Mosa med en slev eller dylikt.
Tillsätt smöret, kryddorna och mjölken till rätt smak och konsistens.
Dessa behöver ni + morot till Boeuf Bourguignon |
Färdigputsad och delad |
Koka på svag värme |
Under lock i ca 2 h |
Dela sidfläsket |
Rotfrukter |
Stek tillsammans med sidfläsket |
Häll sedan i grytan |
Sjuda under lock i minst 1h |
Kokat i totalt 5 h |
Dessa behöver ni till chèvregratinerade rödbetor |
Koka rödbetorna med skalet på i ca 20 min |
Skala, dela och lägg i ugnsform |
Salta, smula över chèvre och ringla över lite flytande honung |
Gratinerad och klar |
Per tre portioner innan |
Laxbullar |
Boeuf Bourguignon med potatismos och chèvregratinerade rödbetor |
Enkel äppelkaka |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar