söndag 13 oktober 2013

Recept - Boeuf Bourguignon + chèvrerödbetor + potatismos

Idag hade vi det nygifta paret Per och Johanna över på en trevlig söndagsmiddag. Jag gjorde Boeuf Bourguignon för första gången och var riktigt nöjd över resultatet, kommer absolut att laga den igen. Jag tror att Per och Johanna tyckte om den mycket de också, då de fick rulla tillbaka hem. 
Det blev en tvårättersmiddag med tilltugg, vilket var laxbullar. Till varmrätt blev det boeuf bourguignon med potatismos och chèvregratinerad rödbetor och till efterrätt blev det klassikern, enkla äppelkakan (receptet till äppelkakan hittar ni HÄR). Nedan kommer receptet på varmrätten med tillbehör. För potatismoset får ni klara er med beskrivningen.



Recept - Boeuf Bourguignon
Högrev, ca 1,2 kg
Steklökar, ca 15 st
Vitlök, 4 klyftor
Champinjoner ca 400gr
Morot, 1-2
Rökt sidfläsk, ca 280 gr
Rödvin, 4 dl
Köttbuljong, 5 dl
Vetemjöl, ca 3-4 msk
Lagerblad, 6 st
Timjan, ca 2 tsk
Tomatpuré, ca 3 msk
Persilja
Svartpeppar (grovmalen)
Salt


Putsa och skär högreven i små bitar.
Bryn i smör och tillsätt mjöl, tomatpurén, lagerblad, peppar, salt, timjan, vin och buljongen (jag använde 1 buljongtärning till 5 dl kokvatten).
Koka grytan under lock på svag värme i ca 2h.

Skala steklökarna och dela sidfläsket, champinjonerna, moroten och vitlöken i små bitar.
Stek dessa i en separat panna och häll dessa sedan i grytan.

Låt grytan sjuda under lock i minst 1h.
Jag lät det sjuda på svag värme i ytterligare 3h, alltså totalt 5h och köttet blev perfekt mört, ju längre desto mörare blir köttet.



Recept - Chèvregratinerade rödbetor


Rödbetor
Chèvre
Honung
Salt

Tvätta rödbetorna och koka rödbetorna med skalet på.

Koka tills de blir mjuka, i ca 20-30 min beroende på storlek.
Häll ur och skölj lite med kallt vatten.
Skala med en potatisskalare och dela i mindre bitar och lägg i en ugnsform.
Salta, smula över chèvren (utan kanten) och ringla över lite flytande honung.

Gratinera i mitten av ugnen i ca 10 min på 225 grC.


Recept - Potatismos

Potatis, 2 kg
Smör, 75 gr
Mjölk ca 4 dl (får känna efter).

Vitpeppar
Peppar
Salt

Skala och dela potatisarna i mindre bitar.
Koka tills de blir mjuka och häll sedan ur vattnet.
Mosa med en slev eller dylikt.
Tillsätt smöret, kryddorna och mjölken till rätt smak och konsistens.


Dessa behöver ni + morot till Boeuf Bourguignon
Färdigputsad och delad
Koka på svag värme
Under lock i ca 2 h
Dela sidfläsket
Rotfrukter

Stek tillsammans med sidfläsket

Häll sedan i grytan

Sjuda under lock i  minst 1h

Kokat i totalt 5 h

Dessa behöver ni till chèvregratinerade rödbetor

Koka rödbetorna med skalet på i ca 20 min

Skala, dela och lägg i ugnsform

Salta, smula över chèvre och ringla över lite flytande honung


Gratinerad och klar

Per tre portioner innan
Laxbullar

Boeuf Bourguignon med potatismos
och chèvregratinerade rödbetor

Enkel äppelkaka



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar