onsdag 1 maj 2013

Recept - Annorlunda brunch

Idag hade vi det kärleksfulla paret Shamash och Lan över på brunch. En vacker dag som denna passade vi på att äta brunchen ute på balkongen, det hade kunnat vara några grader varmare men vad gör man inte i passa-på-landet? Längtar tills värmen kommer, då blir det samtliga måltider ute på balkongen.

Vi satsade på en ganska enkel men ändå annorlunda och fräsch brunch. Vi skippade den traditionella egg och bacon och valde istället köttfärsfyllda paprikahalvor, chèvre chaud, parmesangratinerade aubergine, stekta champinjoner med purjolök, sparris med smörstekta mandlar, fruktfat och hälsosammare pannakakor. Nedan kommer några enkla recept.



Recept - Köttfärsfyllda paprikahalvor

Paprika
Ost
Köttfärs
Vitlök
Gullök
Allroundkrydda
Paprikapulver
Salt & peppar

Hacka lök och vitlök, stek med köttfärs, krydda.

Dela paprikorna på tvären, fyll med köttfärsen och toppa med riven ost.
In i ugnen på ca 225grC tills de får en gyllenbrun färg.


Recept - Sparris med smörstekta mandlar

Sparris
Mandlar
Smör
Havssalt

Bryt av änden av sparrisen, stek i smör och havssalt tills de blir lite mjuka men ändå al dente.
Hacka mandlarna och rosta på panna tills de blir gyllenbruna, stek sedan med smör.



Recept - Parmesangratinerad aubergine

Aubergine
Krossade tomater
Persilja (färsk/torkad)
Basilika (färsk/torkad)
Timjan (färsk/torkad)
Chili
Parmesanost
Salt & Peppar

Koka upp krossade tomater tillsammans med kryddorna och chili.
Skiva aubergine och lägg på en ugnsform med ett lager tomatsås under. Strö sedan över lite parmesan på auberginen och lägg ett till lager av tomatsåsen, aubergine och avsluta med ett lager tomatsås toppad med parmesanost.



Recept - Chèvre chaud

Chèvre
Levain (surdegsbröd)
Smör
Honung (flytande)
Balsamico
Babyspenat och ruccola
Pinjenötter
Rosmarin


Skär bort kanterna på brödet (valfritt), bred på med smör och stek på panna. Lägg chévren på det smörstekta brödet, ringla på lite honung och in i ugnen på ca 225grC tills osten smälter en aning. Toasten tas ut och toppas med rostade pinjenötter (på panna utan olja), balsamico och rosmarin.
Tips! Jag brukar ta bort skalet av chèvren efter ugnen då den "lossnar" av sig själv då.


Recept - Hälsosammare pannkakor (ca 4-5st)

Ägg, 5
Jordnötsmör (ekologisk), 2 msk
Banan, 1


Mosa bananen i en bunke, häll i äggen och jordnötssmöret.
Blanda och stek på panna.

Servera gärna med kvarg och färska frukter som  en nyttigare alternativ till grädde och sylt.

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar