I Spanien var jag ansvarig för att ta fram en spanskinspirerad meny för de måltiderna som vi skulle laga själva. En av rätterna jag valde var Albondigas, spanska köttbullar med pasta, som vi åt till lunch en dag. Alla vi i sällskapet blev riktigt glatt överraskade över hur goda de var och alla sa att vi skulle laga det hemma i Sverige, vilket min kollega gjorde redan på måndagen efter.
Här får ni receptet, jag tror att ni kommer att tycka om de ni också!
Recept - Albondigas (8 portioner)
Köttbullarna
Köttfärs eller kalvfärs, 700 gr
Citronsaft, 2 tsk
Vitlök (riven), 2 klyftor
Bladpersilja (färsk/torkad), 4 msk
Muskot (malen), 1 tsk
Kryddnejlika, (malen), 1 tsk
Ägg, 2 st
Salt och peppar
Såsen
Krossade tomater, 2 burkar
Gullök, hackad, 2 st
Olivolja, 4 msk
Vitlök, 4 klyftor
Vitt vin, 3 dl
Paprikapulver, 1 tsk
Lagerblad, 4 st
Salt och peppar
Blanda samtliga ingredienser till köttbullarna väl. Forma valnötsstora bullar. Hetta upp olivoljan i en vid gryta och fräs köttbullarna runt om. När de har fått fin färg, lägg i lök och vitlök och låt fräsa några minuter. Blanda sedan övriga såsingredienser och häll i grytan. Låt sjuda under lock i ca 60 minuter. Smaka av med salt, peppar, ev. socker och örtkryddor.
Tips! Se till att inte röra om färsen för mycket vid bladningen. Ni behöver endast vändas lätt, annars blir köttbollarna för kompakt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar