onsdag 6 augusti 2014

Resa - Dubrovnik

Nu är semestern slut och man är tillbaka i vardagen igen. Det blev en del spontana resor. Vi visste att vi ville åka någonstans i Europa men hade inte bestämt resmålet. Beslutet låg mellan Grekland och Kroatien och det blev till slut Dubrovnik, Kroatien, vilket var Kevins önskemål. Vi har båda hört mycket bra om Kroatien och sina vackra stränder och sitt klarblåa vatten men att det är stenstränder. Med badskorna redo begav vi oss ner till Dubrovnik och bodde i ett lägenhetshotell mitt i gamla stan. Trots sin fina gamla stan och sitt kristallklara vatten blev jag ändå lite besviken första dagen vi kom dit. Inte p.g.a. Kroatien, kroater eller stränderna, de var absolut helt fantastiska, utan för att för varje steg man tog så hörde man antingen svenska eller norska. När jag åker utomlands är det alltid kul om man träffar på en och varannan skandinav, men inte så många att man tror att man är i Skandinavien. Att bo i Gamla stan är såklart inte det smartaste, om man vill undvika turister, men det var det enda som fanns kvar när man bokar 2 dagar innan avgång och är även där de flesta restaurangerna fanns. Jag var i alla fall glad att vi hittade en klippstrand där majoriteten var locals. Våran vistelse i Dubrovnik var avslappnad med mycket sol och bad. Jag tyckte om Kroatien väldigt mycket men kommer nog inte att åka till Dubrovnik igen, det kommer istället att bli något smultronställe som turisterna inte har hittat till ännu. Här kommer mina favoriter från resan.




Gamla stan

Gamla stan i sig är väldigt vackert och väldigt rent och man känner sig trygg vart man än går. Här är med självklarhet Dubrovniks hjärta med dess restauranger och även den delen med mest turister. Missa inte att gå på muren, man får en väldig fin utsikt över gamla stan och dess omgivningar. Delar av TV-serien Game of thrones har spelats in i dessa vackra miljöer.






Buza bar
En bar man inte får missa. Det finns två olika Buza bar, bägge ligger strax utanför/på muren mot vattnet.  Det är såklart packat med turister men med lagom hög musik så kan Buza bar bli en bar man
är själv i och bara njuter av ett glas vin och den fina utsikten. Denna bar blev vårat tillhåll varje dag innan och efter stranden.
Rekommenderas varmt!











Stränderna
Vi häll oss i närheten och var för mesta på Banje beach som ligger alldeles intill gamla stan och på en klippstrand som vi inte vet namnet till men den ligger strax bortom fortet, nedanför parkeringen till parken. Självklart är det kristallklart blå-turkos vatten överallt.





Taj Mahal
Det finns en hel del restauranger i Gamla stan, många dåliga, några helt ok men det fanns en som var jättebra och det var Taj Mahal. Det är inte en indisk restaurang (vilket man kunnat tro av namnet) utan det är en bosnisk restaurang som verkar vara den bästa restaurangen i Gamla stan. Det var nämligen den enda restaurangen som alltid var fullbokad och där som folk verkligen köade till. Det är inte ovanligt att folk står och köade kl 23.30 för att få bord. Vi hann gå dit tre gånger under vår vistelse. Samtliga tre gånger valde vi deras cevapcici som en av rätterna. Cevapcici serverades i ett gott och mjukt bröd, rå lök och kaymak som är en bosnisk crème fraiche. Så enkel men ack så gott! Vi hann även testa deras burek, ostfritters med kaymak och en vegetarisk linssopppa. Vi var nöjda med alla rätter som vi valde på Taj Mahal, man kan nog inte bli besviken.








Vi hittade ingen annan restaurang som uppnådde deras nivå, m
en nedan är några nämnsvärda, tyvärr blir det ingen recension på dessa.
- Nishta; OK vegetarisk restaurang. Goda pakoras.
- Lokanda Peskarija; Goda räkor i skal och musslor. (Obs! Undvik deras ostron)

- Rozario; Helt ok och mysig italiensk restaurang
- Stara Roza; Varmrä
tterna var inte så bra, men missa inte deras goda nybakade bröd och efterätter!
- Olivia; Goda pizzor
- Glasskiosken strax utanför Pile gate; Godaste och största glassen i stan! Missa inte min favoritglass, hasselnötsglass med krossade hasselnötter och nougatsås i. 


Nishta

Lokanda Peskarija
Lokanda Peskarija
Rozario
Stara Roza
Stara Roza
Olivia
En kula!



Ps. Åk gärna ut till öarna i närheten, tyvärr hann vi inte med det men vi hann i alla fall åka till Montenegro för en guidad tur med företaget Amico Tours, som var både prisvärd och bra.
Ds.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar