söndag 8 juni 2014

Matfestival - Smaka på Stockholm

Idag var sista dagen för matfestivalen Smaka på Stockholm som har hållits i Kungsträdgården sedan i torsdags. Jag och Kevin träffade några vänner där idag och passade även på igår att ta lite kvällsmat på festivalen. Det var rätt tänkt av oss, för vi hade aldrig orkat äta oss igenom restaurangerna på ett och samma besök.

Smaka på Stockholm är en årlig matfestival i Stockholm som alltid anordnas i Kungsträdgården, den perfekta centrala mötesplatsen. Nya inslag för i år är food trucks och att de i år har kombinerat Smaka på Stockholm med Taste of Stockholm vilket är en "lyxigare" matfestival som förra året anordnades på Riddarholmen. Inslagen från Taste of Stockholm är bland annat utställare med de lite finare restaurangerna såsom restaurang Jonas, Farang och Speceriet men även cook a long och chefs table där man har chansen att komma lite närmre kända kockar och konditorer som Sebastian Boudet.
Jag välkomnar varmt de nya inslagen för i år, de bidrog med mer kvalité till den annars medelmåttiga matfestivalen. Nästa år hoppas jag fler av de finare restaurangerna ställer upp som utställare. Några av våra favoriter från gårdagens och dagens besök var bland annat den goda perfekt oljedränkta oxmärgs tarte flambée från Speceriet, den goda vegetariska wrapen fylld med grillad paneer och grillade grönsaker från indiska street food trucken (extra plus för det goda brödet) och den goda men en aning för söta efterätten från Farang.
Några rätter som jag däremot tyckte mindre om är bl.a cheeseburgaren från Babas burger och mochiglasserna från Bubbies. Jag har läst mycket om Babas burger som har sin restaurang i Rågsved och är omnämnd på de flesta matartiklar som skrivit om alla hamburgareställen i stan, nästan i samma nivå med Flippin burger och Käk. Med detta i bagaget förväntade jag mig en saftig och god burgare men fick en ren besvikelse när köttet var för kompakt, genomstekt och hamburgaren var dränkt i ketchup så att smaken tog över de andra såsernas smaker. Jag kommer i alla fall inte att ta tuben till Rågsved för denna burgare. Vad gäller mochiglassen som som verkar ha nått till de flesta av mina vänners smaksinne, var enligt min personliga smak för söta och smakade lite artificiellt. Mangomochiglassen som vi såg mest fram emot, smakade till hälften jack fruit vilket kanske bara var en tillfällighet men litchimochiglassen påminde lite om konserverad litchi i en söt saftlag. Vill återigen påminna om att det är min personliga åsikt, jag har nämligen hört och sett att minst 10 av mina vänner som besökt festivalen de här dagarna verkligen älskade de, statistiken talar emot mig. Jag behöver smaka de en gång till innan jag dömer ut dem.
Trots trevliga dagar med en del god mat är det en sak som jag hoppas att de inför i nästa års upplaga av Smaka på Stockholm, att varenda restaurang ska servera samtliga av deras rätter i "smakportioner" för 35kr. Festivalen heter trots allt Smaka på Stockholm och då är det alltid roligast att kunna smaka på det mesta på festivalen.

Jag kommer garanterat att besöka festivalen nästa år också, mat går ju alltid hem hos mig.

Restauranger/utställare som jag hann med i år:
 

Speceriet - Goda tarte flambée
Indian Street food
  - Saftiga och goda wraps

Farang
- God och lyxig dessert
Taste of Vietnamn - God grillad karré och vårrulle
Funky Chicken food truck
- God kyckling med tillbehör
Cevicheria Aji& Ajo - Helt ok ceviche
Bunbun truck
- God tacos dock tråkigt och torrt bröd
Indian garden
- God mangolassi men aning torrt lammkött
Bubbies
- Helt ok, lite för söt
Babas burger & bites - Torrt/kompakt kött, dränkt i ketchup
19 glas
- Sådär, dock av alla tre var parfait godast








Babas cheeseburger

Mochiglass

Stjärnkockarna bakom kassan
Goda Tarte flambée

Deconstructed samosas

Veggie burger (fylld med samosas)

Paneer wrap med grillade grönsaker



Grillad fläskkarré och friterad vårrulle


Lammgryta med mangolassi

Coconut Mata Hari





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar